Gonartroza

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna

Artroza kolena

 

Artroza predstavlja degenerativno oboljenje periferfnih zglobova,  nastaje kao posledica istrošenosti hrskavice, zglobne čaure, zglobne veze pod velikim uticajem opterećenja. Artroza prevashodno zahvata hrskavicu na zglobnim okrajcima kostiju. Zdrava zglobna hrskavica služi da omogući nesmetano klizanje zglobnih površina i da svojom posebnom strukturom smanji prenos mehaničke energije i izvrši ublažavanje udarca koji neminovno nastaju u zglobovima prilikom pokreta i takođe deluje kao amortizer. Tokom artroze dolazi do pucanja površnih slojeva zglobne hrskavice sve do njenog potpunog nestajanja. Upravno takav problem pojačava silu trenja prilikom klizanja zglobnih površina. Ukoliko se artroza kolena razvije, dolazi do daljeg oštećenja hrskavice kolena.

 

Uganuće skočnog zgloba-simptomi, terapija do izlečenja

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

Šta je uganuće skočnog zgloba i kako nastaje?

 

Uganuče skočnog zgloba spada u povrede mekih tkiva, i to je najčešće u pitanju povreda ligamenata (mada može doći i do povrede mišića kao i tetiva mišića). Dolazi do distorzije skočnog zgloba, i na osnovu štete nanete mekim tkivima ih delimo u tri stepena.

Ovo je povreda na koju se često gleda neozbiljno, često se preleži kod kuće bez posebnih terapija, što u nekim slučajevima i dovede do izlečenja. Međutim, u nekim slučajevima to nije dovoljno, potrebna je adekvatnija i preciznija terapija za potpuno izlečenje i samim izbegavanjem terapije ostaju trajne posledice, hronični bolovi kao i mogućnost za recidiv, tj ponovnu povredu i to pri blažim silama.

 

 

Deformiteti kičme

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

 

Prevencija lošeg držanja kod dece

 

Savremeni način života dece, kako one predškolskog tako i školskog uzrasta karakteriše sve manja fizička aktivnost i sve duži periodi sedenja pred televizorom ili računarom. Takav, sve više zastupljen način života ne doprinosi očuvanju dobrog i pravilnog držanja tela u ovom osetljivom periodu života koji karakteriše intenzivan rast i razvoj. U dužem vremenskom periodu, smanjena fizička aktivnost dovodi ne samo do poremećaja posturalnog statusa već i do razvoja različitih oblika i stepena deformiteta koštano-zglobnog sistema. Kritičan period razvoja organizma u kojima je organizam izložen posebnom opterećenju jeste sedma godina života koja se poistovećuje sa polaskom deteta u školu i primanja novih fizičkih opterećenja, a to su obaveza dužeg sedenja, pisanja domaćih zadataka često u nepravilnim položajima, nošenje teških školskih torbi.

 

Išijas- uzroci, simptomi, lečenje

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

 

Šta je išijas?

 

                Išijas je vrsta neuralgije tj. bol koja se javlja u području inervacije živca. Radi se o bolovima koji nastaju zbog pritiska na išijadični živac na mestu na kojem on izlazi iz kičmene moždine, tj na jednom ili više od pet kičmenih korenova živaca koji zajednički grade ovaj živac. Bitno je napomenuti da išijas označava skup simptoma a ne dijagnozu koja objašnjava uzrok nastanka samog bola u nervu. Stoga je bitno da znamo uzrok bolesti koju prati išijasna simptomatologija, kako bi mogli da delujemo na sam uzrok problema i otklanjajući njega otklonimo i sam išijas. Simptomi kao što su bol, trnjenje, slabost mišića će se razlikovati u intenzitetu, rasprostranjenosti, kao i u pristunosti. To nam indirektno pomaže u dijagnostikovanju problema.

 

Radno vreme

Ponedeljak-petak

 12.00-20.00

Subotom

10.00-15.30