ENRAF – NONIUS ultrazvuk

NAMENA KORIŠĆENJA ULTRAZVUČNE TERAPIJE

Ultrazvuk je mehanička energija koja se sastoji od visokofrekventnih vibracija aplikovanih preko ultrazvučnog aplikatora. Ove vibracije prolaze kroz tkivo tela i postepeno se apsorbuju i transformišu u toplotu. Rezultirajuća temperaturni porast izaziva biološke promene u tkivu za smanjenje bola, relaksaciju mišićnog spazma i smanjenje kontraktura zgloba.

Terapija ultazvukom (UZ) podrazumeva terapijsku primenu zvučnih talasa frekvencije od 16 KHz i više treptaja u sekundi, koji pripadaju području UZ. Zvučni talasi predstavljaju periodična longitudinalna treperenja sredine, tj. periodična zgušnjavanja i razređenja molekula čvrste, tečne i gasovite sredine, kroz koju se prostiru.

Primarno fizičko delovanje UZ:

mehaničko dejstvo,

termičko delovanje,

fizikohemijsko delovanje.

Sekundarno, fiziološko, delovanje:

vazodilatacija tipa aktivne hiperemije,

analgetsko delovanje,

spazmolitičko delovanje,

antiflogističko delovanje,

pojačanje resorpcije ekstravazata i metabolita.

Najčešće se koristi labilna metoda primene kod koje se glava projektora vrlo lagano pokreće kružnim pokretima po koži, uz pun kontakt membrane ultrazvučne glave sa kožom, koji se ostvaruje na taj način što se koža prethodno premaže kontaktnim medijumom. Vreme aplikacije iznosi 3 do 5 minuta po jednom polju.

Indikacije:

Ultrazvuk se indikuje za stanja koja imaju koristi od aplikacije duboke toplote: smanjenje bola, mišićni spazam i kontrakture zgloba. Cilj terapijskog ultrazvuka u tretmanu odabranih medicinskih stanja sa hroničnim i sub-hroničnim stanjima kao što je burzitis/kapsulitis, epikondilitis, istegnuće ligamenta, tendinitis, isceljenje ožiljka i istegnuće mišića je da redukuje bol.fizio aktiv nonius 01

Indikacije:

M. Bechterew

PAHS calcificans

povrede mekih tkiva (distorzije, distenzije, rupture, kontuzije)

Contractura Dupuytreni

degenerativni reumatizam

neuralgije, kauzalgije

amputacioni neurinomi,

stimulacija osteogeneze

M.Sudeck

dermatoze (ulceracije, rane,ekcemi)

Glavne kontraindikacije:

tromboflembitis (opasnost od embolije)

krvni sudovi u lošem stanj (opasnost od rupture)

akutne infekcije (opasnost od razmnožavanja bakterija)

akutna zapaljenja

maligna oboljenja

KOMBINOVANA TERAPIJA

Kombinovana terapija je kombinovana primena ultrazvuka i električne stimulacije. Kod kombinovane terapije metalna površina ultrazvučne glave postaje negativna elektroda električne stimulacije, dok kabl sa crvenim konektorom ostaje pozitivna elektroda električne stimulacije. Kombinovana terapija je raspoloživa kod svih strujnih formi, ali ograničena na kanal 2.

Kombinovana terapija se tipično koristi za smanjenje mišićnog spazma.

 

fizio aktiv nonius 01

Radno vreme

Ponedeljak-petak

 12.00-20.00

Subotom

10.00-15.30